column

ZONNESTRAAL BIJ DE EERSTE ZONNESTRALEN!

Carnaval, of op z’n Maastrichts: vastelaovend, bracht dit jaar de eerste zonnige dagen. Het geluk is naar men zegt met de gekken en dus vierde Maastricht drie dagen feest in een zonovergoten setting. Het zijn juist die eerste zonnige dagen die mij doen verlangen naar frisse en fruitige wijnen als aperitief om, genietend in de warme gloed van de zon, te mijmeren over al dat moois dat ons de komende lente en de daarop volgende zomerperiode te wachten staat.

Elk jaar zijn die eerste dagen voor mij ook weer een hernieuwde kennismaking met de verfrissende wijnen gemaakt van de sauvignon blanc, en elk jaar vind ik dan ook weer mijn favoriet voor het zopas begonnen nieuwe jaar. Afgelopen jaar was de Fumées Blanches van Francois Lurton de uitverkorene. Menig terrasbezoek werd veraangenaamd door het bijzondere droge karakter van deze wijn met een geurig bouquet van voorjaarsbloemen en het tropisch fruit van ananas en mango, met een vleugje honing. De Fumées Blanches bleef en blijft bekoren en maakt uiteraard nog altijd deel uit van ons assortiment. (artnr. 1228 verkoop incl. B.T.W. € 7,95 p.fl. verpakt per 6 in doos)

Op de proeftafel stond ook dit jaar weer een keur aan voortreffelijke sauvignon blancs, immers een voorselectie had al plaats gevonden. Het zou, zo leek mij, moeilijk zijn om daar weer een absolute favoriet uit te kiezen. Niets was echter minder waar! De absolute favoriet voor 2015 sprong er direct met kop en schouders boven uit: Fernlands Sauvignon Blanc 2014 uit Marlborough in Nieuw-Zeeland.

Brent Marris van Marisco Vineyards is er in geslaagd met deze Fernlands Sauvignon Blanc een eersteklas, nee: hors categorie, Sauvignon Blanc te maken.Door de ligging landinwaarts van zijn wijngaarden zijn de temperatuurverschillen hier extreem met gevaar voor nachtvorst. Om die reden zijn er zo’n 50 windmachines geplaatst die de koude lucht bij de grond mengen met de warme bovenlucht. De vinificatie is modern met een lange, koele fermentatie om het fruitige karakter van de druif optimaal tot zijn recht te laten komen.

Het resultaat is mijn favoriet voor het komende seizoen. Een heerlijke, verfrissende sauvignon blanc, strogeel van kleur met een prachtige groene zweem. Een stuivende geur van limoen en kruisbes met in de smaak sappige zuren, flink veel fruit van passievrucht en limoen met gedroogde kruiden. Sauvignon Blanc Superieur. Heerlijk als aperitief of bij mosselen, sashimi van zalm , oesters of gebakken zeevis besprenkeld met citroen. (artnr. 1893 verkoop incl. B.T.W. € 9,95 p.fl. verpakt per 6 in doos). Ter kennismaking gedurende de maand maart een korting van 10%, te bestellen via mail: mail@florop.com of door hier te klikken via de webshop.