Column April – ROSA ROSA ROSAM

Er zijn zo van die woorden, zinnen of gezegdes die diep in je geheugen gegrift staan en die, wanneer ze weer boven komen, de hele tijd door je gedachtes blijven gaan. Telkens als ik van een rosé wijn geniet, of rosé wijnen proef, komt bij mij altijd het refrein boven van een van de chansons van de grootste Belg aller tijden, uiteraard Jacques Brel, en wel het refrein uit het lied Rosa:

Rosa Rosa Rosam
Rosae Rosae Rosa
Rosae Rosae Rosas
Rosarum Rosis Rosis

Dit refrein blijft door mijn hoofd zoemen en ik moet dan vooral denken aan het ongelooflijke temperament en de drive van deze grote Vlaming, zo typerend voor zijn optredens, en niet aan de tekst van dit prachtige chanson, alhoewel ik me als middelbaar scholier gelijksoortig opstelde.

Temperament is ook het kenmerk van de wijnen van Château Pigoudet, gelegen in de Provence, en dan met name van de rosé wijnen die hier gemaakt worden. Temperament, frisheid, aroma’s en finesse karakteriseren de rosé wijnen van Cht. Pigoudet. De geschiedenis van Château Pigoudet gaat terug tot de zestiende eeuw. In 1992 besloot het Duitse echtpaar Schmidt om dit château, 400 meter boven de zeespiegel, over te nemen. Sinds het overlijden van haar man runt Elke Schmidt het château samen met haar dochter en schoonzoon.

Premiere RoseDe Pigoudet Première is een van die prachtige rosé wijnen uit de Provence die volledig beantwoord aan het hierboven omschreven karakter. Op de rotsachtige kalksteengrond van de Provence staan de ranken voor deze bijzondere rosé. De wijn is een blend van Grenache, Cinsault, Cabernet en Shiraz druiven. Direct na de oogst worden de druiven geperst en vervolgens vindt de gecontroleerde fermentatie plaats in roestvrij stalen tanks. De rijping en botteling vindt plaats na een lichte filtering.

Het resultaat is DE ROSÉ voor 2015, een rosé voor levensgenieters. De kleur is helder, heel licht rosé met een prachtige pareling. De geur is expressief met bloemige tinten en impressies van witte perziken en lychees met een dominantie van citrus. De smaak fris en sappig met verleidelijk zacht fruit als bosaardbeitjes en perzik, met een hint van meloen en wit fruit. Elegant, levendig, met een vleugje zoet van de zomer en een prachtige balans tussen de zuren en de fruitige aroma’s. Een heerlijk glas wijn om op het terras te drinken, maar ook lekker bij Quiche Lorraine, een salade , zeevruchten of een stukje vis. De Pigoudet Premiere met artikelnummer 1858 is ook nog eens voordeliger dan soortgelijke grootheden, de prijs is namelijk € 8,95 per fles. Medio april wanneer we de nieuwe lading wijnen van Pigoudet ontvangen betaalt u slechts € 7,45 per fles bij een bestelling van minimaal 12 flessen. Bestellen kunt u telefonisch 043-3212155, per mail: mail@florop.com.